Το έργο ERASMUS+ SMILE-Share the Music for Inclusive Learning in Education της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης εισάγει τη μουσική ως αποτελεσματικό εργαλείο διδασκαλίας χωρίς αποκλεισμούς.
Στις 26 έως 29 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία της Κύπρου η Επιμορφωτική Δράση για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης καθώς και η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του έργου. Η Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών οργανώθηκε από τον συνεργάτη AmusEd, έναν οργανισμό που ειδικεύεται στην εκπαίδευση παιδιών, νέων και δασκάλων στην Μουσική, το Δράμα και τον Χορό.
23 επιλεγμένοι εκπαιδευτικοί από τις χώρες των εταίρων του έργου (Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την Ελλάδα, A.MUS.ED. AMALGAMATE MUSIC EDUCATION LTD από την Κύπρο, Fundacja Rozwoju Aktywnosci Miedzynarodowej i Edukacyjnej -FRAME από την Πολωνία, UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CATANIA από την Ιταλία και Viksjöfors skola από τη Σουηδία), είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αποτελέσματα που αναπτύχθηκαν στο έργο (Οδηγός καθηγητή SMILE, SMILEs Αποθετήριο) και να γνωρίσουν πρακτικές εφαρμογές της χρήσης της μουσικής ως εκπαιδευτικού εργαλείου.
Η εκπαίδευση αφορούσε τα εξής:
1. Την παρουσίαση των στόχων και των σκοπών του έργου,
2. Εκπαίδευση στα βασικά στοιχεία της μουσική και της πολυπολιτισμική της διάστασης. Αυτή η εκπαίδευση είχε τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες βίωσαν τη μουσική σε διάφορες μορφές. Αυτό βοήθησε τους εκπαιδευόμενους να σπάσουν κάθε πιθανό εμπόδιο έκφρασης και εμπειρίας νέων μορφών τέχνης, προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους να εφαρμόσουν αυτές τις μεθόδους στην τάξη.
3. Εισαγωγή στην έρευνα που υπογραμμίζει την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη μιας πιο πολυπολιτισμικής προσέγγισης και αποδοχής των άλλων.
4. Εργαστήρια για την συμπερίληψη στην εκπαίδευση. Αυτό ήταν το μέρος της εκπαίδευσης όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μεθόδους συμπερίληψης στην εκπαίδευση.
5. Ανατροφοδότηση και συζήτηση. Οι εκπαιδευόμενοι συζήτησαν την εμπειρία τους και έδωσαν τα σχόλια στους εκπαιδευτές, μια διαδικασία που θα βοηθήσει την κοινοπραξία να αναπτύξει περαιτέρω τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα του έργου.
Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://smile-pr.eu/index.php/en/
https://xronos.gr/epikairotita/epimorfosi-ekpaideytikon-protobathmias-ekpaideysis-stin-leykosia-kyproy?fbclid=IwAR0vbFJOy1BS-j_KJU4-vi9t_f2lyorG2-NoJc8WaOxNd5rj17m2xq3qazU